Zpět do obchodu

Registrace

Čím naplnit vyvýšený záhon

Když už investujeme energii a prostředky do stavby vyvýšeného záhonu, chceme získat co nejvíce úrody. A kvalitní úroda není bez kvalitních živin.

Základem je vrstvení materiálu

Vrstvení má smysl od výšky záhonu zhruba 45 cm - tuto výšku doporučujeme jako minimální, protože se dá při údržbě na kraji záhonu pěkně sedět. U nižších záhonů vrstvení nemá cenu moc řešit, i když trochu drenáže na dno určitě škodu neudělá.

Základem jsou tři vrstvy materiálu. Aby vše krásně fungovalo, naplníme záhon TŘEMI ODLIŠNÝMI vrstvami přibližně v třetinovém poměru. Každá vrstva má v záhonu své opodstatnění.

  • Na dno patří drenážní vrstva,
  • doprostřed zásobárna živin v podobě kompostu,
  • a vrchní část tvoří vrstva pěstebního substrátu.

Drenáž

je hmota, která neabsorbuje nadbytečnou vláhu a naopak ji propustí pod sebe. Zajistí tak její odvod a zabrání uhnívání kořínků. Ideální je DŘEVĚNÁ ŠTĚPKA. Ta na rozdíl od třeba mulčovací kůry nezpůsobuje svým postupným tlením odčerpávání půdního dusíku.

kompost

je zdroj živin. Vrstva kompostu pod vrchní vrstvou substrátu zajistí, že kořínky plodin si mají kam sáhnout pro další živiny a dělá opravdu viditelný rozdíl v pěstování. Při údržbě záhonu (kypření, sklizeň apod.) se nám postupně promíchá s vrchní vrstvou substrátu a průběžně tak prohnojuje záhon i pro další roky.

Substrát

se nám stará o kvalitní vyklíčení a zakořenění rostlin. Doporučujeme kvalitní bezplevelné substráty, které minimalizují růst plevelu. Díky přidané vláknině ve formě kokosových vláken nebo rašeliny jsou vzdušné a prodyšné, takže poskytují kořínkům ideální podmínky pro růst bez pletí a okopávání.